Cím: MIéRT SALSA?
Beküldés ideje: 2008-06-16 21:08:26
 

...miért éppen Brazília? - válságok után felemelkedés

Brazíliát egészen a közelmúltig hol politikai, hol gazdasági válságok bolygatták, most azonban úgy tűnik, hogy a gazdaság felívelő pályára tért. A világgazdaság lassulása ellenére az egyensúlyi mutatók fokozatos javulása, a dinamikus növekedés és a hiteles jegybanki politika alapján a brazil gazdasági folyamatok stabilnak tekinthetők, a távolabbi kilátások pedig arra utalnak, hogy befektetői szempontból Brazília továbbra is vonzó célpont marad. Szintén ezt igazolja, hogy az elmúlt másfél hónap során a Fitch és a Standard & Poor's is felminősítette a dél-amerikai országot.

Miben rejlik a brazil gazdaság dinamizmusa?

A latin-amerikai termelés közel 40 százalékát adó brazil gazdaság növekedési üteme tavaly 3.7 százalékról 5.3 százalékra emelkedett, de továbbra is jóval alacsonyabb a többi BRIC (Oroszország, India, Kína) országénál. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az összehasonlítást nehezíti, hogy míg Brazília növekedési üteme elmarad Indiáétól és Kínáétól, addig Brazíliában a legmagasabb a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP. A gazdaság teljesítményét elsősorban a kevésbé hatékonyan működő közszféra és a fejletlen infrastruktúra korlátozza.

Brazília igen nagy földrajzi területének és kedvező éghajlati viszonyainak köszönhetően a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági exportőre. (Igen nagy mennyiségben exportál marhahúst, narancslevet és vasat - az OECD legfrissebb prognózisa szerint a brazil húsexport 2017-ig 30 százalékkal emelkedhet.) Bár a mezőgazdaság a teljes GDP-nek csupán 5 százalékát adja, jelentős a szolgáltató szektor (a GDP 64%-a) és az ipar súlya (a GDP31%-a).

A globális árupiacokon tapasztalt drágulás a legnagyobb nyersanyag exportáló országok, így Brazília külkereskedelmét is fellendítette. A brazil real felértékelődése csökkentette ugyan az exportáruk versenyképességét, de az erős világpiaci kereslet ezt a hatást szinte teljes mértékben kioltotta. Ennek következtében tavaly év végére az export volumene meghaladta a 160 milliárd dollárt.

A brazil gazdaság növekedési motorját a belföldi kereslet jelenti. Az elmúlt négy év során az árfolyam-erősödésnek, a növekvő reálbéreknek, a fogyasztási hitelek elérhetőbbé válásának és a csökkenő reálkamatszintnek köszönhetően egyre többet költöttek a háztartások. 2006 után a belföldi kereslet dinamikája meghaladja a gazdaság növekedési ütemét.

A gyors keresletbővülés előreláthatólag nem vezet majd ellátási problémák kialakulásához, mivel az elmúlt években a befektetési volumen bővülése is meghaladta a gazdaság növekedési ütemét - ami azt jelzi, hogy a gazdaság eleget tud majd tenni a növekvő keresleti igénynek. Az egyensúlyi problémák felmerülése viszont nem zárható ki, amit az is igazol, hogy a várakozások szerint sok év után először idén újra negatívba fordulhat a folyómérleg egyenlege (-30.1 milliárd dollár, a GDP 1.8%-a).

Az 1993-ban kibontakozott hiperinflációt követően a hatósági erőfeszítések hatására fokozatosan csökkent az inflációs nyomás Brazíliában. Az évtized végére sikerült ismét egyszámjegyűre szorítani a fogyasztói árindexet. Az inflációs ráta jelenleg 4.3 százalékon áll, a rizs, a marhahús és a búza drágulására való tekintettel azonban ismét a felfelé mutató kockázatok dominálhatnak. Elemzők szerint 2008-ban az inflációs ráta valamikor a nyár során érheti el 5 százalék körüli csúcsát, míg a jegybank inflációs célja 4.5 százalék.

2007 szeptemberétől egészen áprilisig változatlan szinten, 11.25 százalékon tartotta a jegybank az irányadó rátát, ekkor azonban a nagykereskedelmi árak és a maginflációs mutató növekedésére, valamint az inflációs várakozások jelentős romlására való tekintettel 50 bázisponttal 11.75 százalékra emelte az irányadó rátát. Múlt héten újabb 50 bázisponttal szigorított a jegybank, így az irányadó ráta jelenleg 12.25 százalékon áll. A döntést továbbra is az inflációs nyomás erősödése és az inflációs várakozások romlása indokolhatta - az inflációs várakozások annak ellenére romlottak, hogy a piac további kamatemelést áraz. Az elemzők az idén esedékes kamatmeghatározó ülések mindegyikén további 50 bázispontos monetáris szigorításra számítanak, így jövő év elejére 14 százalékra emelkedhet az irányadó ráta. Az inflációs kockázatokat a brazilok sem kerülhetik el

Mi vonzza a befektetőket a karneválok országába?

Az S&P és a Fitch szerint az inflációs kockázatok ellenére Brazília továbbra is vonzó lehet a külföldi befektetők számára. A kedvező növekedési kilátásoknak köszönhetően egyre több külföldi tőke áramolhat az országba - a közvetlen külföldi befektetések összege már áprilisban elérte a 12.4 milliárd dollárt, míg tavaly összesen 34.6 milliárd dollárnyi befektetést vonzott Brazília.

A növekedési kilátások mellett az intézményi környezet és a politikai, valamint a pénzügyi helyzet javulására való tekintettel április végén az S&P, majd május végén a Fitch is "BB+"-ról "BBB-"-ra módosította Brazília hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását, ami már befektetői kategóriának számít (Moody's besorolása "Ba1"). A Fitch szerint jelentősen csökkent Brazília sérülékenysége, az országot kevésbé érintik érzékenyen a különböző külső- és árfolyamsokkok. Ez szintén azt jelzi, hogy a nyáron kirobbant jelzálogpiaci válság nem volt számottevő hatással a brazil gazdasági folyamatokra. Itt megjegyezzük, hogy az S&P szerint a kelet-közép európai régióból Románia besorolása szintén "BBB-", míg Magyarország Litvániával és Bulgáriával együtt a "BBB+" kategóriába tartozik.

A magas tőke-beáramlási volumennek és kamatszintnek köszönhetően a brazil reál idén eddig közel 6 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az elemzők szerint a fokozatosan emelkedő folyómérleg hiány miatt azonban nem zárható ki az árfolyamgyengülés lehetősége sem, idén a hiány elérheti a GDP 1.7 százalékát.

A real felértékelődése egyfelől csökkentette ugyan a brazil exportáruk versenyképességét, de az erős világpiaci kereslet ezt a hatást csaknem teljes egészében kioltotta - így tavaly év végére az export volumene meghaladta a 160 milliárd dollárt. Másfelől az árfolyam és a belföldi kereslet erősödése az importvolumen emelkedéséhez és ezzel a külkereskedelmi (4.3%-ról 3.0%-ra) és a folyó fizetési mérleg egyenlegének (1.3%-ról 0.1%-ra) romlásához vezetett. Az elemzők szerint idén negatívba fordulhat az egyenleg.

Ebből az következik, hogy Brazília erős külső egyensúlyi pozícióit egyre inkább a tőkemérleg egyenlegének javulása indokolhatja. 2004 óta mintegy háromszorosára (27.6 milliárd dollárra) emelkedett a közvetlen külföldi befektetések volumene és továbbiakban is nagy mennyiségű tőkebeáramlásra számítanak az elemzők és a hitelminősítő intézetek egyaránt. Mind az S&P mind a Fitch kedvezően ítéli meg a brazil befektetésekben rejlő lehetőségeket. Mindkét intézet hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek során felhalmozott folyómérleg többletnek köszönhetően Brazília számottevő devizatartalékot halmozott fel és adósságállományának jelentős részét fizette vissza, így a világgazdaság lassulása előreláthatólag nem lesz komolyabb hatással a brazil gazdaságra.

  A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

 
Nincs még egyetlen hozzászólás sem!


Ajánlott link:

www.life-coach.hu


Copyright © 2007
Készítette: Dolphinet Kft.