Cím: OLAJ áR FEL-LE
Beküldés ideje: 2008-06-11 08:47:23

A többi árupiacra is begyűrűzik majd a hatás

Csak idő kérdése az olajár csökkenése

Az elmúlt hónapok során csúcsot csúcsra döntött a kőolaj ára. Számos rövid és hosszú távú tényező azonban arra utal, hogy hamarosan fordul a trend.

 Nem az a kérdés, hogy csökkennek-e az olajárak, hanem hogy mikor kerül erre sor - írja Michael Lynch, a Strategic Energy & Economic Research elnök-vezérigazgatója a MarketWatchon. Az elmúlt hónapok olajárrobbanása kapcsán a nagy befektetési bankok és szakértők egymásra licitálva jósolják az egy-két éven belül bekövetkező 150-200 dolláros hordónkénti árszintet. Igaz ugyan, hogy a kitermelőhelyek területén a rendkívüli politikai és természeti események időszakosan az egekbe röpíthetik a kőolajárakat, azonban Lynch arra is rámutat, hogy az iparág történelme során az olajárak az eseti kilengéseket követően mindig visszatértek a sokéves átlaghoz.

Például az Egyesült Államokban az árszint csaknem egy évszázadon keresztül a 25 dolláros átlag körül mozgott, átvészelve többek közt két világháborút, a Standard Oil piaci monopóliumát vagy az '50-es, '60-as évek importkorlátozásait.

Egyes szakértők szerint a kitermelés nem tud lépést tartani az egyre növekvő kereslettel, a feltörekvő ázsiai gazdaságok dinamikus fejlődése új paradigmát jelent a kőolajpiacokon, ahol tartós árnövekedésre kell berendezkedni. Lynch szerint azonban ez a hozzáállás téves, mivel a ciklikus felívelést összetévesztik a tartós irányváltással. Jelenleg a globális keresletnövekedés az elmúlt évek során alig haladta meg az évi egy százalékot, szemben a '90-es évek közepén tapasztalt két százalékhoz közeli bővüléssel. És bár igaz, hogy a kínálati oldalon felmerültek gondok az utóbbi időszakban, egyik sem tűnik azonban hosszú távon tartósnak. Az iraki, nigériai és venezuelai szállítások csökkenése napi 2-3 millió hordónyi kiesést okoz, enélkül azonban nagy valószínűséggel jelenleg is pangana a piac.

Számos rövid és hosszú távú tényező utal azonban az olajárak esésére. A felfutás egyik leggyakrabban emlegetett indoka, a gyenge dollár záros határidőn belül átfordulhat, köszönhetően az amerikai gazdasági helyzet lassanként esedékes fokozatos javulásának, illetve ennek következtében a Fed-kamatvágások leállásának, valamint hogy Európában fékeződik az infláció vagy legrosszabb esetben az ECB kamatot vág. Közvetlenebb hatása lehet azonban a kőolajból világszerte növekvő raktárkészleteknek, amelyek egyre inkább a halasztó ügyletek irányába tolják el a piacot. A kínai és indiai energiaéhséget pedig csillapíthatja a termelés járulékos költségeinek emelkedése folytán kialakuló magas árak növekedéscsökkentő hatása, de a kitermelés növekedése is lecsillapíthatná a jelenlegi túlfűtött piacot.

A csökkenő olajárak minden bizonnyal igen kedvezően hatnának a tőkepiacokra is. A fogyasztói bizalom erősödése az ipari és szolgáltatószektoroknak kedvezne, míg az inflációs nyomás enyhülése az államkötvények piacának. A csökkenő olajárak következtében olcsóbbá válhatnak a műtrágyák, illetve permetezőszerek, az agráriumban fellépő alacsonyabb költségek pedig az élelmiszerárak bizonyos fokú visszarendeződéséhez vezethetnek. Ezenfelül az etanolon realizálható profitszint esésével nagyobb arányban lehetne takarmányozás céljára felhasználni a kukoricatermést, ami a hús és egyes gabonafélék árának csökkenéséhez vezethetne.


  A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

 
Nincs még egyetlen hozzászólás sem!


Ajánlott link:

www.life-coach.hu


Copyright © 2007
Készítette: Dolphinet Kft.