Cím: AKKOR MERRE IS?
Beküldés ideje: 2008-03-02 14:06:12
 

Az elmúlt időszakban napvilágra került amerikai makróadatok megerősítettek egy neves befektetési bankot abban, hogy az USA a recesszió irányába tart. A konszenzustól igencsak eltérő munkanélküliségi adatok párosulva a vártnál gyengébb 4. negyedéves (0,6%-os) GDP növekedési adattal érthető is. Az ISM (beszerzési menedzser index) a legjobb indikátora vállalati várakozásoknak a decemberi 54,4 pontról (enyhén pozitívról) 41,9 pontig esett, előre jelezvén a zsugorodó gazdasági aktivitást. A FED (jegybank) az elmúlt időszakban 2,25%-al csökkentette az irányadó rátát a piac stabilizálása érdekében, ám további kamatvágásra számítanak akár már a következő kamatdöntő ülésen. (pozitív hatás a tőzsdékre) Az amerikai vállalati eredmények tekintetében felemás e bank megítélése, ugyanis a pénzügyi szektor továbbra is komoly veszélyeket hordoz ám az S&P500-as vállalatok zöménél 2008-ra inkább optimisták.

Az európai részvények az elmúlt időszakban jobban „amortizálódtak" mint más régiókpapírjai. A visszarendeződés hátterében többek a kiábrándító eu makroadatokat vélik, amelyek a lassuló növekedésre adnak következtetni. A fogyasztói hangulat jóval a várakozások alatt maradt csakúgy, mint az üzleti bizalmi mutatók, nem beszélve a központi bank rendkívül konzervatív (infláció orientált) hozzáállása, ami persze érthető is lehet egy növekvő fogyasztói árindex környezetben.

Ázsiával kapcsolatban is a januári markáns visszarendeződést emelték ki. A bank elemzői továbbra is a régió sebezhetőségére hívták fel a figyelmet, amit a csökkenő kockázati étvágy miatti régiós (alapkezelői) alulsúlyozások indukáltak az elmúlt időszakban. Annak érdekében, hogy 2008-ban is jó teljesítményt produkáljon, többek között Kínának kell megoldania a túlfűtött gazdasági aktivitás problematikáját. Mindazon által továbbra is kiváló lehetőségeket látnak a térség vállalataiban (középtávon) leginkább az ázsiai fogyasztással összefüggő iparágakban és (örömünkre) a Shanghai Expressz Részvényportfoliót (AVIVA Életbiztosító Zrt.) is alkotó Hong Kong-i piacon.


  A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

 
Nincs még egyetlen hozzászólás sem!


Ajánlott link:

www.life-coach.hu


Copyright © 2007
Készítette: Dolphinet Kft.