Cím: USA JELZáLOG-PIACI MAJRé
Beküldés ideje: 2007-12-06 08:36:09
 

A New York Times "Money" rovatában megjelent egy cikk az amerikai jelzálog-piac zavarairól "Crisis looms in mortgages" címmel, Gretchen Morgenson tollából. Látszólag távoli ügy, mi történik a gazdag USA gazdag középosztályának és elképesztően gazdag befektetési bankjainak  pénzével. Valójában azonban bármikor a mi nyakunkba is szakadhat az egész.

A cikk végkövetkeztetése sejteti, mire akarok kilyukadni: "Decreased funding for residential mortgage-backed securities could set off a downward spiral in credit availability that can deprive individuals of home ownership and substantially hurt the U.S. economy.", írták Rosner és Mason közgazdász-professzorok a Drexel Egyetemről. Vagyis ha csökken az intézményi befektetők - a nyugdíjalapok és a biztosítótársaságok - étvágya a jelzáloghitelekre épülő értékpapír-konstrukciók iránt, neadjisten elkezdik eladogatni a jelzálogjegyeiket, akkor ez olyan lefelé pörgő spirálba taszítja a hitelekhez való hozzáférési lehetőségeket, ami megfoszthatja a magánembereket a lakás- és háztulajdonuktól, s összességében súlyosan megsebezheti az amerikai gazdaságot.

Mennyiben érint ez minket? Ha az USA gazdasági teljesítménye csökken, akkor csökken az amerikai fogyasztás. Ha csökken az amerikai fogyasztás, akkor kibillen a világgazdaság a jelenlegi fejlődési pályáról, amelyet a nyakló nélküli amerikai fogyasztás és az azt kiszolgáló kínai, indiai és OPEC-államokbeli termelés egyensúlyoz ki. Ha megbillen a globális egyensúly, akkor pánikba esnek a piacok, s ha a piacok bepánikolnak, akkor legelsősorban szabadulni akarnak a magas kockázatú papíroktól - mint amilyenek a magyar papírok is. Ha esnek a magyar papírok, akkor a világgazdaságnak majdnem teljes egészében kitett magyar gazdaság sebezhetővé és védtelenné válik.

Hát ezért érint minket közvetlenül, mi történik az USA jelzálogpiacán.


  A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

 
Nincs még egyetlen hozzászólás sem!


Ajánlott link:

www.life-coach.hu


Copyright © 2007
Készítette: Dolphinet Kft.